Lapland 2015

Voor volledige weergave in iOs, Android, Tablet of Computer: Klik Hier

Lapland (Samisch: Sápmi) betekent Land van de Lappen. Het volk der Lappen beschikt wel over meerdere eigen talen (de Samische talen), maar niet over een eigen staat. Lapland strekt zich namelijk uit over het aller-noordelijkste gedeelte van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland (Kola).  

 

Lapland ligt zo dicht bij de poolstreken, dat de winters er lang zijn en ijzig koud. In de wintermaanden komt de zon er niet op en in de zomermaanden gaat de zon niet onder. De Saami hebben echter in de loop der eeuwen geleerd zich aan deze barre omstandigheden aan te passen. Ze leven traditioneel van hun rendieren, die rendiermos en andere kostmossensoorten eten. Het gebied wordt ook wel de laatste wildernis van Europa genoemd. Het landschap wordt gekenmerkt door een bergachtig land, met uitgestrekte bossen, vlaktes en vele meren.

 

Rendieren leveren de Saami melk, vlees, bot en huiden en doen bovendien dienst als trekdier voor de slede. Tegenwoordig worden er sneeuwscooters gebruikt, het vervoermiddel bij uitstek in dit gebied.

 

Saami wonen in tenten (van rendierhuid) die gemakkelijk af te breken en te vervoeren zijn. Want om in leven te blijven kunnen de Laplandse herders niets anders doen dan hun rendierkudden volgen in hun jaarlijkse voedseltrek.