Botswana 2014

Voor volledige weergave in iOs, Android, Tablet of Computer: Klik Hier

Botswana is een geheel door buurlanden omgeven land in het zuiden van Afrika met iets meer dan 2 miljoen inwoners. Het grenst aan Namibië, Zimbabwe, Zambia en Zuid-Afrika. De Botswanese economie – een van de meest robuuste van Afrika – wordt gedomineerd door de diamantindustrie. Kleinschale veeteelt en landbouw zijn voor het merendeel van de bevolking de belangrijkste bron van voedsel; vaak hebben slechts een paar mensen van een uitgebreide familie een betaalde baan, de rest zorgt voor het vee en de tuinbouwgewassen. Hoewel de minerale rijkdom van Botswana het land tot één van de rijkste naties van zuidelijk Afrika heeft gemaakt, blijft de hoge werkloosheid een probleem.

Botswana bestaat voor een groot gedeelte uit een dorre hoogvlakte (circa 1000 m hoog); in het oosten zijn heuvels. De Kalahari-woestijn strekt zich uit over het zuiden en het westen. Door het noordwesten stroomt de rivier Okavango, alwaar zich een reusachtig moerasland bevindt.

Qua landschappen kom je vooral veel woestijn- en savannevlaktes tegen in Botswana. Het zuidoosten van het land is een stuk vruchtbaarder. Rotsen en heuvels zijn er wel te vinden, maar echte bergen niet. De belangrijkste rivieren van Botswana zijn de Okavango, de Chobe  en de Zambezi. Deze drie rivieren beginnen in Angola met zijn natte hooglanden. Veel waterdelta’s in Botswana drogen langzaam maar zeker uit.

De talrijke wildparken trekken veel toeristen en zijn daarmee een niet te onderschatten inkomstenbron. Vooral de Okavangodelta is internationaal bekend, een rivier die doodloopt in de Kahalariwoestijn waardoor een enorm groot en uniek natuurgebied is ontstaan, en dat is nu juist wat wij gaan doorkruisen!

Het grootste verschil tussen Botswana en de andere “safari-landen” is dat er hier geen hekken zijn rond de wildparken. Alles loopt hier frank en vrij rond.