Vanuatu Borneo 2015

Voor volledige weergave in iOs, Android, Tablet of Computer: Klik Hier

De Republiek Vanuatu is een eilandengroep die sinds 1980 als een onafhankelijk land in Oceanië bestaat. Veel van de eilanden van Vanuatu zijn al heel lang bewoond. De eerste sporen van bewoning dateren van 2000 v.Chr. De ‘ontdekking’ van de eilanden door de Europeanen wordt toegeschreven aan de Portugese zeevaarder Pedro Fernandes de Queirós in 1606.
Vanuatu bestaat uit een archipel van 83 eilanden. Er zijn verschillende actieve vulkanen, waaronder de Lopevi, de Ambryn en de Mount Yasur, op het eilandje Tanna. Het is deze laatste die we van heel dichtbij willen gaan bekijken.

Daarna gaan we onze weg verder zetten, richting Sabah, in Borneo.
Met een oppervlakte van 744.108 km² is Borneo het op twee na grootste eiland van de wereld; alleen Groenland en Nieuw-Guinea zijn groter.
Het noorden van het eiland behoort tot Maleisië. Dit Oost-Maleisië bestaat uit Sabah, het noordelijke deel van het eiland, en Sarawak, dat in het noordwesten ligt.
Het eiland heeft een tropisch klimaat. Borneo kent geen seizoenen, en heeft zeer veel regenval, verspreid over het hele jaar.
Ooit was heel Borneo bedekt met tropisch regenwoud, dat meer dan 130 miljoen jaar oud is. Borneo herbergt de oudste regenwouden ter wereld. Sinds de jaren 60 echter, is bos in een ongekend tempo gekapt. Sinds 1980 is 80% van het primaire woud in Borneo verdwenen.

Sabah is vrij bergachtig, met bergen variërend in hoogte van 1000 tot 3000 meter. Met Mount Kinabalu als hoogste berg van Maleisië met 4095 meter en de op één na hoogste van Zuidoost-Azië. Het berg- en heuvellandschap wordt doorkruist door riviervalleien en is in het binnenland bedekt met regenwoud. Aan de kust heeft het regenwoud plaats gemaakt voor palmolieplantages.